Excell Dersleri Vlll

İŞLEV YAPIŞTIR:

Excel de en çok kullanılan komutlardan biri de “İşlev Yapıştır” komutudur. Daha önce ekle menüde kısaca anlattığımız bu komutu burada daha detaylı olarak açıklayalım ve örnekler vererek kullanalım.

İşlev Yapıştır komutuna işlev araç çubuğundan ve “Ekle/İşlev” menülerinden ulaşabiliriz.İşlev komutu ile her türlü işlemi yapabiliriz , İşlemi yapabilmek için hem işlev yapıştır ı kullanmayı hem de işlem yapmayı bilmemiz gerekir.İşlev sihirbazında birçok işlem vardır biz hepsini değil en çok kullanılanlarını bir kaç örnekle göstermeye çalışalım.Birinci örnek olarak bir toplama işlemi yapalım.
TOPLAMA İŞLEMİ:
Şekilde de gördüğümüz gibi “ İşlev Yapıştır/Topla” komutları ardından açılan pencereye toplanacak sayılar girilir, bunun içinde toplanacak sayısal değerler maus ile taranır, tamam komutu ardından istenen hücreye işlem sonucu yazılmış olur.
İkinci bir yol açılan toplam penceresine sayı1,sayı2,sayı… Toplanacak sayısal değerler, tek tek sayı pencerelerine girilir. Ardından “Tamam” komutu tıklanır.
Toplama işlemini yapmanın üçüncü bir yolu da sonucun alınacağı yere cursoru konumlandıralım ardından “ = “ işaretini girip tek tek toplanacak sayıların bulundukları hücreleri tıklayıp, her tıklamadan sonra artı işaretini girelim ardından “Enter” komutu ile toplama işlemi gerçekleşir.
Aşağıda bu işlemi görüyoruz.
















 Burada girilen hücrelerden sonra toplanacak sayı yoksa “+” işaretini girmemeliyiz, yoksa işlem yapamadığımız gibi bize sürekli hata mesajları verecektir.












ve dördüncü bir örnek de araç çubuğunda bulunan 
işaretini tıklamamız toplama işlemi için yeterli olacaktır. Örnek:








Topla komutunu verdikten sonra şayet istediğimiz alandaki hücreler (otomatik olarak seçilmemişse), mausumuzun sol kulakçığı ile toplanacak alanı tarayıp seçer ve Enterlarız.

ÇIKARMA İŞLEMİ:
Çıkarma işlemine örnek: Aşağıdaki örnek çözümde de görüldüğü gibi işlemimizin Sonucunu G9 hücresine yazacağımızdan önce bu hücreyi seçtik, ardından “= “ komutunu girdik, sonra da 1.sayı üzerine tıklayıp sayıyı girdik, ardından “-“ işareti, daha sonra da 2.sayıyı girerek “Enter” tuşunu tıkladık. Artık çıkarma işlemi de gerçekleşmiş oldu. Aşağıdaki resimde formülü ve işlemi görüyoruz.






Aynı şekilde diğer seçenekleri de kullanabiliriz. Ayrıca Excel’de iki sayı, üçsayı, beş sayı fark etmez yine çıkarma işlemi kuralları Excel için geçerli değildir yani küçük sayıdan büyük sayı çıkmaz gibi kurallar.
Excel sayı ne olursa olsun çıkarma işlemini yapar ama sonucu bize ya olduğu gibi ya da (-) eksi olarak verir. Yani tam işlem yapar.

ÇARPMA İŞLEMİ:
Diğer işlemlerin aynısını burada da yapmamız yeterli olacaktır. Sadece burada “–“ yerine çarpma işaretini (*) girmeliyiz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi.Çarpma işleminde çarpı olarak “X” değil “ * ” işaretini girmemiz gerekiyor.Aksi halde işlem gerçekleşmez. Hata mesajı verir. Çarpılacak sayıları girdikten sonra Enter tuşu ile sonucu alırız.





Aynı işlemi “Ekle/İşlev” komutları ile açılan pencereden “Çarpım” seçeneğini alır açılan pencereye çarpılacak sayıları mausumuzla tarayıp “Tamam” komutunu tıklayarak ta gerçekleştirebiliriz.

BÖLME İŞLEMİ:
Excel de bölme işlemi: Tıpkı öteki işlemler gibi önce sonucu yazacağımız
hücreye cursoru konumlandıralım, ardından “=” işaretini girelim, bölü olarak “/”
(Slash) işaretini kullanacağız. Aşağıda bunun bir örneğini görüyoruz.











ORTALAMA ALMA:

Excel de ortalama işlemini iki yolla yapabiliriz. Birincisi ortalaması alınacak sayıları toplar, toplamı sayı adedine böleriz. Bu işlem de dikkat etmemiz gereken nokta ortalaması alınacak sayıların parantez içerisine alınmasıdır, yoksa en son sayı bölünür ki bu bizi yanlış sonuçlara getirir.
İkinci bir yolda İşlev yapıştır ı kullanarak işlem yapmaktır.Bunun diğer işlemlerden pek bir farkı yoktur .
Bir örnekle açıklayacak olursak ortalaması alınacak sayılar için “Ekle/İşlev Yapıştır/Ortalama” seçeneklerini tıklayalım. Ardından açılan pencereye ortalaması alınacak sayıları tek tek girelim ardından “Tamam” komutu tıklayalım işlem gerçekleşir veya “Ekle/İşlev sihirbazı/Ortalama” komutları ardından ortalaması alınacak sayıları mausumuzla tararız. Sayıların ortalaması alınmış olur.























Yukarıdaki resimde ortalama alma işlemini ve yapılan işlemi görüyoruz.

YUVARLA:
Küsuratlı sayılarımızı tam sayıya çevirmek için yuvarlama işlevini kullanırız. Bunun için verilen sayıların ortalamasını alalım, alınan ortalama küsuratlı olduğu için sayıyı tam sayıya döndürmek istiyorum. Sıra ile “Ekle/İşlev Yapıştır/Yuvarla” komutları ardından açılan pencerede “Sayı” penceresine,


tam sayıya döndürülecek olan küsuratlı sayı hücresini , “ Sayı rakamlar” penceresine ise en yakın sayıya yuvarlamak için “0” yazdım. Yuvarlatmak istediğim sayının küsuratı yarımdan küçük olduğu için en yakın tam sayı olan 458 rakamına yuvarlandı.(Küsurat yarımdan azsa alt tam sayıya, yarımdan büyükse üst tam sayıya yuvarlanır) Yukarıdaki resimde de bu örnekleri görüyoruz. Zaten pencere alt kısmında işlem sonucu bize gösteriliyor. Eğer yaptığımız işlemde bir hata varsa pencereyi kapatmadan hatamızı görüp düzeltebiliriz. Ayrıca tereddütte kaldığımız durumlarda pencerenin alt kısmındaki açıklamaları okuyup fikir almayı da deneyebiliriz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel Kullanımı V

Excel Dersleri lV

Excel Kullanımı ll