Excel Dersleri lV

YÜZDE:
Excel de rahatlıkla yapabileceğimiz işlemlerden biride
yüzde hesabı yapmaktır. Bunun için önce yüzdemizi ardından işlemde yüzde alacağımız sayıyı yazalım, sonucu yazacağımız hücreye gidip “=” komutunu girelim ve “Yüzdesi alınacak sayı (A3) * yüzde (A4) ” işlemi ile sayımızın yüzdesi alınmış oldu. Aşağıdaki örmekte bunu daha güzel görüyoruz.


Burada hücreye % işaretini yazabilmek için daha önce öğrenmiştik Shift+ 5 tuşlarını aynı anda tıklayacağız.% işaretinin öne veya arkaya gelmesi işlemin sonucunu etkilemez. Ama illa önde olmasını istiyorsak o zamanda önce Shift+2 tuşları ile hücrenin başına bir kesme işareti (‘)  koyar öyle yazarız. Bu durumda yüzde işareti önde olacaktır.
SATIR SAY:
Üzerinde çalışılan satırları sayma işlemini gerçekleştirir. İşlev yapıştır komutu ardından açılan pencereden çalışma sayfasındaki satırların sayısını almak istiyoruz. Yapmamız gereken işlem:
“Ekle/İşlev “ komutları ardından açılan pencereden “Satırsay“ komutunu seçelim karşımıza açılan sayfada “Dizi” komutu önündeki pencereye mausumuzla tıklayıp sayılmasını istediğimiz satırları mausumuzun sol kulakçığı ile bastırıp tarayalım ardından “Tamam” komutunu tıklayarak


dosyamıza dönelim. Saymak istediğimiz dosya kaç satırsa ilgili pencereye yazılacaktır. Yukarıda resimde işlemi görüyoruz.
E TOPLA:
Belli aralıktaki bazı verilen bir şart ya da ölçüt tarafından belirtilen hücreleri ekler.Örnek: Bir mağazada mobilya ve elektrikli aletler bulunsun biz sadece elektrikli aletlerden elde edilen karı hesaplamak istiyoruz.Önce tablomuzu oluşturalım.Ardından da Elektrikli aletlerden elde edilen karı hesaplamak için E topla komutunu kullanalım ve formülümüzü yazarak hesaplatalım.Önce bir tablo bu tabloda elektrikli ürünler “101” kod numarası ile gösterilsin,ardından mobilya türü araçlarda “125” kod numarası ile gösterilsin her birinin alış ve satış fiyatlarını bilelim ardından hesaplamalar yaptırarak sadece elektrikli aletlerin net karını hesaplatalım.Aşağıdaki tabloda görüyoruz.Hesaplama işlemlerini yaptırdık. Ekle/işlev” komutlarını tıkladık açılan pencereden “E Topla” komutunu girdik ardından “Aralık” penceresine, değerini bulmak istediğimiz hücreler aralığını tarayıp girelim,”Ölçüt” penceresine değer hesaplamak için kullanacağımız ölçütü


girelim, Toplama aralığı bölümüne ise sonuç olarak bizden istenilen verilerin toplanacağı aralığa girelim ve mausumuzla tarayıp toplayalım. Yukarıda şekilde görüyoruz.
Şimdi sonuç olarak kod numarası “101” olan ürünlerin satışından elde edilen Kazancı topladık ve sonucunu ilgili hücreye otomatik olarak yazmış olduk. Diğer verilerin sonuçlarını da aynı yöntemle hesaplayabiliriz.
BAĞ_DEĞ_SAY:
Sayı içeren hücrelerin ve bağımsız değişkenler listesindeki sayıların kaç tane olduğunu sayar.


Sayı içeren hücrelerdeki sayıların adedini öğrenmek için yapmamız gereken işlem “Ekle/İşlev/Bağ_Değ_Say” komutlarını tıkladık açılan pencereden “Değer1” hücresine dolu hücrelerin sayısını yazmak için mausumuzun sol kulakçığı ile alanı taradık ve “Tamam” komutunu tıkladık, resimde de gördüğümüz gibi 1–7 arasındaki hücreleri kontrol ettiğimizde arada bir tane eksik hücre vardı. Geriye 6 adet sayı yazılı hücre var. Tarama sonucunda da bize 6 adet sayı olduğu bilgisi verildi, bunu da “C5” hücresine bilgisayarımız otomatik olarak yazdı.
BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY
Boş olmayan hücrelerin ve bağımsız değişkenler listesindeki değerlerin kaç tane olduğunu sayar. Bunun  “BAĞ_DEĞ_SAYkomutundan farkı tüm verileri saymasıdır, hâlbuki “BAĞ_DEĞ_SAY”  sadece sayı içeren verileri sayar. BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY ise sayı veya metin fark etmeden tüm verileri sayar. Bunu da aşağıdaki örnekte rahatlıkla görebiliyoruz.
“Ekle/İşlev/ BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY “ komutları tıkladık açılan pencerenin ardından “Değer1 “ hücresine verileri girmek için “B” sütunundaki verileri mausumuzun sol kulakçığı ile taradık ve “Tamam” komutunu tıkladık.” BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY “ komutu bize verilerin sayısını “7” olarak verdi. Yapılan işlem ve sonucunu zaten yukarıdaki resimde görüyoruz.
BOŞLUK SAY:
Belirtilen hücre aralığında içerisi boş olan hücreleri sayar.

Üzerinde çalıştığımız dosyada bulunan boş hücreleri saymak istiyoruz. ”Ekle/İşlev/Boşluksay” komutlarının tıklanması ardından açılan pencerede “Aralık” penceresi önündeki aralığa mausumuzla tıklayıp aktifleştiririz, ardından sayılmasını istediğimiz hücreleri mausumuzla tarayıp verileri girelim. Resimdeki gibi rakamların bulunduğu hücreyi taradım arada sadece bir boş hücre var bu sonucu da bilgisayarım “C5” hücresine yazdı.
MİN:
Belirtilen aralıkta e küçük sayıyı bulmak için kullandığımız komuttur. Önce arama sonucunu yazacağım hücreyi seçtim. Ardından “Ekle/İşlev/Min” komutunu girdim açılan pencereden “Sayı 1 “ hücresine tıkladım, daha sonra içersinde en küçük sayıyı bulacağım sütunu taradım,”Tamam” komutunu tıkladım “E4” hücresine arama alanındaki en küçük değer olarak “0” değerinin girilmiş olduğunu gördük. Aşağıdaki resimde işlemi ve sonuçlarını görüyoruz.


MAX:
Arama alanı içerisindeki en büyük sayıyı bulur. Minimumda yapılan işlemin aynı işlemdir. Burada sadece farklı olarak “Min” yerine “Max” seçeneğini tıklayacağız ve en büyük sayı belirttiğimiz hücreye gelmiş olacaktır.
TOPLA ÇARP:
Verilen aralık yada dizilerde birbirine karşılık gelen sayısal bileşenleri çarpar ve bu çarpımların toplamını verir.
Örnek: Bir mağazada bulunan eşyaların sayısı belli, fiyatları belli, bunların tek tek hesaplanıp toplamlarını almaktansa hepsini birden yapmak daha kısa bir yoldur.
Aşağıdaki resimde görüyoruz. Her eşyanın karşısına fiyatı ve sayısı ile tutarı hesaplanmış ayrıca toplamları alınmış aynı işlem topla çarp la da rahatlıkla yapılmış.


“E” sütunundaki sayılar “Dizi1” hücresine ,”F” sütunundaki sayılar “Dizi2” hücresine taranarak girildi. Ardından “Tamam” komutunu tıkladım ve “H12” hücresine sonucu yazdım, aynı sonuç “H11” hücresinde de var o halde işlem doğrudur.
KAREKÖK:
Karekökünü almak istediğimiz sayının karekökünü verir.Ör.49 sayısının karekökü aşağıdaki resimde görüyoruz.”Ekle/İşlev/Karekök” komutları ardından karekökünü alacağım sayının bulunduğu hücreyi tıklayarak aldım ve “Tamam” komutunu tıkladım.Sonucu “C18” hücresine “7” olarak girdi.

Resimde hem yapılan işlemi hem de açıklamasını görüyoruz. Zaten Excel de her komutun penceresinde mutlaka açıklaması vardır. Yukarıdaki fotoğrafa bakınca “Formül Sonucu=7 “ açıklamasını görürüz. Bu açıklamalara dikkat edersek daha kolay istediğimiz işlemleri yapabiliriz.
EĞER

Excel de çok kullanacağımız bir komutta “Eğer” komutudur. Bunun için bir sınıf listesi oluşturalım ve sınıftaki öğrencilerden notu “45” ve üstünde olanlar için “Geçti”, “45” in altında olanlar için “Kaldı yazsın. Bu işlem için “Eğer” komutunu kullanacağız. Önce komutu kullanacağımız tablomuzu oluşturalım ve gerekli bilgileri tabloya girelim inceleyelim:

Tablomuzda üç öğrenci, var bu öğrencilerin üç notu var, ortalamaları alındığında ortalaması 45 ve yukarıda olanlar için “geçti”, aşağı olanlar için ise “kaldı” komutu tabloya girilmiş oldu. Kullanacağımız başka bir mantıksal sınama komutu da “Eğersay” komutudur. Şimdide bu komutun kullanılışını görelim.
EĞER SAY
Bu sınıfın bir istatistiğini çıkaralım. Sınıfta kaç öğrenci başarılı kaç öğrenci başarısız olmuştur. Bu işlem için “Eğersay” komutunu aldık açılan

Pencerede taramanın yapılacağı alnı mausumuzla seçtikten sonra ölçüt olarak neyi almak istiyorsak onu “Ölçüt” penceresine girdik.”Tamam” komutu tıklanıldığında imleçin bulunduğu hücreye aranan değer girecektir. Yukarıdaki şekilde işlemi yapılışını ve sonuçlarını görüyoruz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel Kullanımı V

Excel Kullanımı ll