Excel Kullanımı Vl


BİÇİM:
Excel de dosyalarımızın biçimlendirme işlemini gerçekleştireceğimiz menüdür. Word’den bazı farklılıklar gösterir. Word’de birçok seçenek olmasına karşılık Excel de bu kadar seçenek yoktur ama yinede bize birçok avantaj sağlayacak seçenekleri burada bulabiliriz. Gerek Hücredeki verileri gerekse sütün ve satır görünümlerini hazır tablo görünümlerini biçim menüsünden ayarlarız.

Excel’de ki Biçim menusunu ve Word’den farklılıkları şimdi resim ve şekillerle göstererek açıklamaya ve uygulamaya çalışalım. Biçim menusu üzerinde çalıştığım dosyada her türlü düzenlemeyi yaparken bu menü ile dosyamızın sayfa ve sütun genişliğini ayarlayabiliriz. Seçtiğimiz sayfanın , “Satır ve Sütunu Gizle” seçeneği ile seçtiğim satır veya sütunun işlevini yapmaya devam ederken gizlenmesini,“Göster” komutu ile de görüntülenmesini sağlarız.



Biçim menusunu yukarıda görüyoruz “Hücreler“ menusunu tıklayalım, açılan pencereden “Hizalama” seçeneğini tıklayalım, ardından da mausumuzla tarayarak seçtiğimiz alanı resimdeki gibi hizalayalım.



Bunun için pencerede görülen “Yönlendirme” komutunun altındaki “Metin” yazısını mausumuzun sol kulakçığı ile tutup bastırarak istediğimiz kadar çevirelim. Yazıların boyunun aynı hizada olması için açılan penceredeki “Uyacak şekilde daralt” komutunu aktif hale getirelim ki seçtiğimiz hücredeki metin boyutları aynı hizada olsun.

Yine yazı tipi seçeneği ile de yazı tipini, Alt simge, üst simge durumlarını, boyutunu, rengini, Kenarlık komutu ile de çerçevelerini, çerçeve tipini, çerçeve rengini istediğimiz şekilde seçip ayarlayalım. Daha sonra “Tamam” komutunu tıklayalım ve yaptığımız düzenlemenin nasıl olduğunu dosyamıza nasıl yansıdığını görelim.

Eğer yaptığımız çalışmayı beğenmemişsek aynı yolla giderek daha değişik fonksiyonları deneyelim ve dosyamızı en güzel şekilde biçimlendirmeye çalışalım.



Yine biçim menusundan satır, seçeneği ile seçtiğimiz satırı gizleyebiliriz. Bunu anlamak için yukarıdaki örneğe bakalım. Resimde, “4” numaralı satırı seçtik, ardından seçtiğimiz satırı belirledikten sonra “Biçim/Satır/Gizle” seçeneğini tıkladık. Seçtiğimiz “4” numaralı satırın gizlendiğini kaybolduğunu görürüz.
Burada satır sadece gizleniyor, işlem yönünden değişen bir şey yok aynen görevine devam ediyor.
Buradaki, biçimlendirme işlemleri Word’e göre daha kısıtlıdır. Bunu hem menüden hem de yapılan işlemlerin sayısından görebilmekteyiz. 
Şimdide gizlediğimiz satırı tekrar görüntüleyelim. Yapılacak işlem satırın gizli olduğu alanı seçtikten sonra:
”Biçim /Satır/ Göster” komutlarını tıklamaktır. Bu komutu verdikten sonra şayet gizlediğimiz satır görünmemişse bu hatalı işlem yaptığımızı gösterir. O halde göstermek istediğimiz satırın bulunduğu yeri yeniden doğru olarak seçip tekrar ”Biçim /Satır/ Göster” komutlarını tıklamalıyız.
Yaptığımız işlem sonunda seçtiğimiz satır ekrana gelmemişse yerini yanlış hatırlıyoruz demektir.O halde yapmamız gereken işlem satırın bulunduğu bölgeyi olduğu gibi seçili hale getirip “Göster” komutunu tıklamaktır.



Resimde de görüldüğü gibi göster komutu ardından “ 4 “ numara ile gösterilen satır ortaya çıkacaktır.Sütun ve sayfa içinde aynı işlemi gerçekleştiririz.
Stil seçeneği ile de sayfanın şeklini aşağıda resimde görüldüğü gibi komple değiştirebiliriz. Bu işlem için yapmamız gerekenler:
“Biçim/Stil/Değiştir/Yazı Tipi” seçeneklerini tıklamaktır. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi sayfamızın da dosyamızın da görünen rengi ve şekli değişmiştir.
Sütun, yükseklik ve genişliğini, Sayfa seçeneği ile sayfamızın rengini, saklanmasını, saklanan sayfanın yeniden gösterilmesi gibi işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliriz.



Şimdide sayfamızın biçimini değiştirelim ve arka plan bir manzara resmi olsun.Bu işlem için ne yapacağız.
“ Biçim/Sayfa /Arka plan “ seçeneklerini tıklayalım. Açılan pencereden istediğimiz resmi seçelim ve “Ekle” komutunu tıklayalım. Seçtiğimiz resim dosyamızın arka plan rengi olmuştur. Daha birçok seçenek kullanarak dosyamızı biçimlendirebiliriz.
“Biçim/Otomatik Biçim” seçeneği ile çalışma tablomuzu, açılan pencereden en uygun seçeneği seçip dosyamıza aşağıdaki şekilde olduğu gibi uygulamamızı sağlar.



Burada tablomun şekline göre beğendiğim otomatik şekli seçer “Tamam” komutunu tıklarım. Oluşturduğum tablo seçtiğim otomatik şekli almış olur.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel Kullanımı V

Excel Dersleri lV

Excel Kullanımı Vll