Excel Kullanımı V

Excel de dosya içeriğini silme:

Excel de dosya içeriğinde herhangi bir yeri silmek istiyoruz, yapmamız gereken işlem de dosya yerinde kalacak içeriğinde bir bölüm silinecek bunun için:

a-Silinecek alanı mausumuzla tararız. Ardından “Delete” tuşuna basarız veya spacebar (boşluk)  çubuğuna tıkarız veya herhangi bir tuşa basarız veya “Düzen/Temizle “ komutlarını tıklarız. Her durumda, seçili alan silinmiş olur.

b-Dosya içerisinde formül içeren bir alanı sileceksek yapacağımız işlem, Silinecek bölümü seçelim. Ardından “Sil” komutunu verelim karşımıza bir pencere açılacaktır. Aşağıda resimdeki örneğe dikkatli bakalım:


2000 rakamının bulunduğu hücreyi silme komutunu verdim, karşıma açılan pencerede dört seçenekle karşılaştım:
1-Hücreleri sola sürükle: Eğer bunu seçersem 2000 silinecek yerine 2500 gelecek ve sonuç her iki işlemde de toplam değişecektir.Hâlbuki ben sadece 2000 rakamını silmek istiyorum sadece 2000 rakamının olduğu toplam değişmesi lazım.
2-Hücreleri yukarı sürükle: Bu silme işleminde ise hücreler yukarıya kayacağından yan toplam sonuçları değişecektir.Ayrıca toplamların biri aşağıda , biride yukarıda olacaktır.

3-Tüm satır: Seçilen tüm satırdaki verileri siler
4-Tüm sütun: Seçilen tüm sütundaki verileri siler

Eğer buradaki silme komutları bizim işimize yaramıyorsa o vakit sadece sileceğimiz hücreyi seçip 1. işlemi yani seçili alan ardından “Del” tuşuna basma işlemini gerçekleştirip sileriz. Yoksa işlemimizde birçok karışıklığa sebep olabilir.

Excel de “Düzen” menusunda dikkat edeceğimiz diğer bir nokta ise “Bul/ Değiştir/ Git “ seçeneğidir. Burada da mutlaka bulunmasını istediğimiz veya değişmesini istediğimiz değeri doğru girmemizdir. Yoksa aradığımız değerlere ulaşamayabiliriz.
GÖRÜNÜM:


Excel de üçüncü menümüz “Görünüm” menusudur, burada “Açıklamalar “ komutu bize gerekecek ki bunu ekle menusunda detaylı olarak açıklayacağımızdan şimdilik geçiyoruz. “Görünüm” menusunda diğer bir özellik de
Tam Ekran” komutudur. Bu komutla dosyamızı tam ekran olarak açarız istediğimiz vakit eski haline dönmek için “Tam Ekranı Kapat” penceresini tıklarız. Ayrıca istediğimiz oranda sayfamızı küçültüp büyütürüz ki bunu da “Yakınlaştır” komutu ile yaparız. Yalnız buradaki büyütüp küçültme sanal olup sadece ekran görünümü ile sınırlıdır.
Şayet dosyamızı yazıcıdan alacak olursak dosyamız muhtemelen normal sayfa boyutlarında çıkacaktır.
“Tam Ekran” komutunun tıklanması ardından sayfanın görünümü aşağıdaki resimdeki gibidir. Resime dikkatlice bakacak olursak:
Bütün araç çubukları sayfadan kalkmış sadece “Ana Menü” ekranda kalmıştır. Sayfa bir nevi “Not Defteri” görünümüne dönmüş, Ekranda olmadıkları için hiçbir araç çubuğunu kullanamıyoruz.



Sayfa eski haline dönmesi için sayfanın ortasında görünen “Tam Ekranı Kapat” komutunu tıklamamız yeterli olacaktır. Komutun tıklanması ardından Sayfamız normal görünümüne dönecektir.
Yakınlaştır:
Görünüm menusunun bir diğer özelliği de “Yakınlaştır” komutu ile ayarladığımız ekran görünümüdür. Bu işlem Word’le aynı özellikleri gösterir. Burada sayfanın görünümünü aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi istediğimiz oranda küçültüp büyütebiliriz. Bu hem çalışmalarımızda hem de görünümde bize kolaylıklar sağlar.
Burada sayfanın görünümünü küçültmek için standart görünüm olan %100 ün altındaki değerleri, büyütmek içinde üstündeki değerleri seçip “Tamam” komutunu tıklarız.



Yukarıda da belirttiğimiz gibi buradaki görünüm sanaldır yazıcıdan dosyamızın çıkışında aynı görüntü çıkmaz,bu sadece ekrandaki görünümü etkiler.Dosyamız  yazıcıdan normal boyutlarında çıkar.
Ekle menusu:
Excel de en çok kullanacağımız menülerden biri de “Ekle “ menusudur.
Çalışma dosyamıza sayfa, satır, sütun, hücre eklemek istiyoruz veya dosyamıza açıklama, resim, nesne eklemek istiyoruz kullanacağımız menü “Ekle “ menusudur.
Ekle menusunda en çok kullanacağımız komut ve ya her türlü işlem yapmak için kullanacağımız menü “İşlev Yapıştır” komutudur.
Yalnız işlev yapıştır da bir işlemi yapabilmek için sadece komutun görevini değil yapacağımız işlemi ve nasıl yapacağımızı nerede kullanacağımızı da bilmemiz gerekir. Aksi halde komutu kullanmak çok zordur. Ayrıca bu komutu kullanamadan da Excel kullanıyorum demekte pek gerçekçi olmaz.
Ekle menusu, bizim dosyamıza bazı eklemeler yapmamızı sağlayan menü olduğunu yukarıda belirtmiştik.Burada çalıştığımız tabloya



Hücre eklemek için: Ekleme yapılacak nokta belirtildikten sonra “Ekle/Hücre” komutları ile
Satır eklemek için: Ekleme yapılacak yer belirtildikten sonra  “Ekle/Satır” komutları ile ekleme işlemini gerçekleştiririz.
Sütun eklemek için “Ekle/Sütun” seçeneklerini tıklamamız yeterlidir. Yalnız önceden nereye ekleme yapacağımızı tespit ederek cursoru oraya konumlandırmamız gerekir.Aksi halde ekleme işlemi cursorun bulunduğu satıra yapılacaktır.
Eğer dosyamıza bir çalışma sayfası ve grafik eklemek istiyorsak yine aynı yolu takip etmeliyiz.
Ekle menüsünde kullanacağımız en önemli seçenek işlev yapıştır.İşlev yapıştır ile her türlü işlemi yapabiliriz.



“Ekle/İşlev Yapıştır” menusunun tıkladığımızda karşımıza yukarıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Bu pencereden istediğimiz seçeneği alıp işlem yapabiliriz. Burada pencerenin üst kısmında “Kategori seçin” penceresi bulunur. Bu pencereden istediğimiz seçeneği alırız. Alt kısımda ise “Fonksiyon seçin” penceresi bulunur ki burada yukarıdaki seçime göre ilgili pencere açılır. Açılan pencereden istediğimiz işlevi seçeriz.
En son yapılan işlevler “Fonksiyon seçin” kategorisinde sıralanır. Örnek toplama seçeneğini seçersek, karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacaktır.
Biz burada “ İşlev” komutunu çok basit bir örnekle geçeceğiz çünkü ileride çok geniş ve örnekler verilerek birçok komut uygulanacaktır. Henüz işlem yapmayı öğrenmediğimizden şu anda yapılacak bir işlem bize bir şey kazandırmaz yapılan işlemi anlayamayız.
Aşağıdaki örnekte basit bir toplama işleminin yapılışını görüyoruz. Tablomuzdaki rakamları toplamak için


toplanacak hücreleri tek tek sayı1, sayı2, sayı3, sayı4,.......hücrelerine yazıp tamam düğmesini tıkladığımızda istediğimiz işlemin yapılmış olduğunu göreceğiz veya topla seçeneğini tıkladıktan sonra sayı 1 penceresine tıklayıp toplanacak alanı Mausla taramamızda toplama işlemini gerçekleştirmemizi sağlayacaktır.

Ekle “Açıklama”  :

Ekle menüsünde bizim kullanacağımız diğer bir seçenek açıklama menusudur. Açıklama menusu, hücrelere bakıldığı vakit görülmeyen (sadece hücrenin sağ üst köşesinde küçük bir kırmızı ok görünür),fakat maus üzerine gelince bize yazılı açıklamaları gösteren menüdür.Aşağıdaki şekilde bunu daha net olarak görebiliriz. Bunun için “Ekle /Açıklama” komutlarını tıkladım. Açılan pencereye istediğim bilgileri yazdım, boşluğa tıklayınca açıklama penceresi kayboldu ekranda sadece küçük bir kırmızı nokta kaldı.
Şekilde de gördüğümüz gibi açıklama konulan hücrelerin sol üst köşesinde kırmızı küçük bir üçgen mevcut.Bu açıklama pencerelerinin görünmesini istiyorsak



ilgili hücreyi seçip “Ekle” menusundan "Açıklama / Göster" seçeneğini tıklamamız yeterli olacaktır.

Ekle “Simge” :

Eğer çalışma sayfamıza €  ∑ ☺ ☻ ☼` â böyle bir şekil eklemek istiyorsak yapmamız gereken işlem “Ekle/Simge” seçeneklerini tıklamaktır. Açılan pencereden istediğimiz karakteri seçer “Ekle” komutunu tıklarız. Yalnız burada “Ekle” komutunu verince komut girilen hücreye bakarsak, işlemin gerçekleştiğini görürüz. Yoksa ekranda herhangi bir değişiklik olmaz. Simgenin eklenmediğini sanarak tekrar tekrar aynı komutu tıklamayalım.  İstediğimiz simgeleri ekledikten sonra “Kapat” komutunu tıklarız.
Eğer dosyamıza küçük resim veya herhangi bir dosyamızda bulunan resmi eklemek istiyorsak, o zaman da gideceğimiz yer "Ekle/Resim" menusu olacaktır. Bu seçeneği daha önce Word de öğrenmiştik arada bir fark olmadığı için tekrar anlatmıyoruz.
Ekle “Nesne” :
Dosyamıza bir nesne eklemek istiyorsak , o zaman "Ekle/Nesne" menülerini kullanacağız.Açılan pencereden aradığımız nesneyi (Clip,Midi,Word belgesi,Powerpoint sunusu,Paint resmi,Paket........v.s) seçip tıklayacağız karşımıza


açılan pencereden dosyamıza ekleyeceğimiz nesneyi seçip tamam komutunu tıklarız. Aşağıdaki resme dikkatlice bakalım ve anlamaya çalışalım. Şimdi bir örnekle bunu açıklayalım:
Dosyama geri dönüşüm kutusu ikonu eklemek istiyorum, bunun için “Ekle/Nesne/Paket” seçeneklerini tıkladım, açılan “Nesne Paketleyicisi” penceresine gidip “Simge Ekle” komutunu tıkladım, açılan simgelerden istediğimi “Geri Dönüşüm kutusu” ikonunu seçtim, sonra  “Nesne Paketleyicisi” penceresinden “Dosya/Güncelleştir” komutunu tıkladım.  “Geri Dönüşüm Kutusu” dosyama eklenmiş oldu. Aynı işlemle başka öğeleri de dosyama rahatlıkla ekleyebilirim.

İkinci örnek Dosyamıza “Video Klipi” ikonu ekleyelim:
“Ekle/Nesne” seçeneklerini tıklamamın ardında açılan pencereden “Video Klipi” seçeneğini seçip “Tamam” komutunu tıkladım. Dosyama video klipi eklenmiş oldu. Tabi ki bu bir video oynatmak için yeterli değildir. Bunun için hem bilgisayarımızda video klipi yüklü olmalı hem de bu klip “Video klipin” e eklenmiş olmalı. Artık dosyamda bir video klipi oynatmak istiyorsam hemen açılan sayfada “Dosya/Aç/Video klipi” seçeneklerini açmam gerekir. Zaten günümüzde artık gelişen yazılımlar ve sistemler bu gibi seçenekleri artık kullanılmaz ve gereksiz hale getirmiştir.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel Dersleri lV

Excel Kullanımı ll